Περί ευτυχίας και θετικής σκέψης… του καθηγητή Αναστάσιου Σταλίκα

Η ευτυχία δεν είναι κάτι μόνιμο, αλλά στιγμές της καθημερινότητας. Αφήνουμε πίσω τα "κλισέ" ότι για παράδειγμα είμαι ευτυχισμένος ή θα είμαι ευτυχισμένος για πάντα, ή ότι η ευτυχία είναι μία γραμμική διαδικασία. Η ευτυχία είναι αίολη, υπάρχει σήμερα, δεν υπάρχει αύριο. 
Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο; Εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε κοινωνική στήριξη και ανθρώπους γύρω μας. Ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αρχές, κοινές αξίες. Ένα δεύτερο που φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους είναι το νόημα της ζωής. Το να νιώθουμε ότι η ζωή μας έχει νόημα, ότι υπάρχει λόγος να σηκωθούμε από το κρεβάτι το πρωί. Και αυτό συνδέεται άμεσα με το ότι κάποιος μας έχει ανάγκη, με την έννοια της προσφοράς.
Το πρώτο επίπεδο της ζωής μας  είναι οι ηδονές, το να αφεθεί κανείς και ευχαριστήσει τον εαυτό του. Το δεύτερο επίπεδο είναι η ευχάριστη ζωή, να κάνει κανείς πράγματα που τον ενδιαφέρουν, που τον κάνουν να νιώθει περήφανος, που δεν πρόκειται πλέον για ηδονές, αλλά για ικανοποιήσεις που παίρνει από τη ζωή του. Το τρίτο επίπεδο είναι η ζωή με νόημα, να κάνει πράγματα και να συμμετέχει σε κάτι ανώτερο από αυτόν, σε ένα κοινωνικό καλό.
Η Θετική Ψυχολογία λέει ότι για να είναι κανείς ευτυχισμένος, πρέπει να βρει ανθρώπους που αγαπά και τον αγαπούν, που σέβεται και τον σέβονται, και κάνει πράγματα μαζί τους. Παράλληλα, αυτά δεν πρέπει να αφορούν μόνο τη δική του ικανοποίηση, αλλά να έχουν και μία αίσθηση προσφοράς. Ο συνδυασμός του νοήματος "ζωή και  κοινωνική στήριξη", μαζί με τη βίωση θετικών συναισθημάτων αποτελούν το μυστικό της ευτυχίας και της μακροζωίας.
 
Η Θετική Ψυχολογία προτείνει: Η θετικότητα και τα θετικά συναισθήματα κάνουν καλό, τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία. Φαίνεται ότι η θετικότητα λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός που χτίζει την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Και αν κάτι χρειαζόμαστε σήμερα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής, είναι να είμαστε ψυχικά ανθεκτικοί. Ο τρόπος που αφηγούμαστε τη ζωή επηρεάζει τη συναισθηματική μας κατάσταση. Ο βαθμός της ευτυχίας μας καθορίζεται κυρίως από τον τρόπο που ερμηνεύουμε την πραγματικότητα. Δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στα αρνητικά που μας συμβαίνουν, αλλά και στα θετικά. Να εκτιμούμε τα θετικά και να τηρούμε τις αναλογίες για τα αρνητικά, να μην υπερβάλλουμε. Δείτε το θετικό γύρω σας. Βρείτε τρεις θετικές στιγμές μες στην ημέρα, και αν δεν τις βρείτε, δημιουργήστε τες. Κάντε ένα τηλέφωνο στον κολλητό σας, βάλτε μια μουσική που σας αρέσει, και χορέψτε το πρωί ή το βράδυ πριν κοιμηθείτε για να νιώσετε καλά. Κάντε μια δραστηριότητα η οποία σας ικανοποιεί, τρέξτε, πηγαίνετε γυμναστήριο, πιείτε ένα ποτήρι κρασί. Μοιραστείτε θετικές σκέψεις ή θετικές αναμνήσεις με φίλους σας. Η θετικότητα, τις πιο πολλές φορές θέλει παρέα. Κάντε καλές πράξεις. Έρευνες δείχνουν πως όταν βοηθάμε κάποιον, εμείς, παίρνουμε περισσότερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση από αυτόν που βοηθάμε.  
....................................

Τα ευτυχισμένα παιδιά είναι έξυπνα παιδιά, και όχι το αντίστροφο. Τα παιδιά για να μάθουν πρέπει να βρίσκονται σε καλή διάθεση. Πρώτα πρέπει να είναι ευτυχισμένα και χαρούμενα, ώστε να μπορέσουν να διερευνήσουν τον κόσμο, να χτίσουν τη σκέψη, και να αποκτήσουν γνώσεις και ενδιαφέροντα. Θεωρούμε ότι η περιέργεια για μάθηση, η κριτική και δημιουργική σκέψη, είναι πολύ σημαντικές ικανότητες. Για να τις καλλιεργήσουν τα παιδιά πρέπει να είναι ευτυχισμένα.

Για αυτόν το λόγο, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που βιώνουν θετικά συναισθήματα, τα χαρούμενα παιδιά, είναι πιο δημιουργικά και έξυπνα. 

Όλα τα προγράμματα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, έχουν υιοθετήσει την παραπάνω φιλοσοφία, και μέσα από τα αθλητικά τους περιεχόμενα, προσπαθούν να καλλιεργήσουν θετικά συναισθήματα σε φοιτητές, εργαζόμενους και παιδιά.