Δραστήριο Σώμα = Υγιής Εγκέφαλος!

Ας ξεκινήσουμε με μια απλή εργασία. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να απαριθμήσετε τα οφέλη της τακτικής άσκησης.

Μάλλον η λίστα θα περιλαμβάνει:

  • διαχείριση βάρους,
  • καλύτερη στάση του σώματος,
  • μείωση του άγχους,
  • καλύτερη ποιότητα ύπνου,
  • βελτιωμένη λειτουργία του πεπτικού συστήματος,
  • διαχείριση του πόνου,
  • αυξημένη ενέργεια,
  • μεγαλύτερη διάρκεια ζωής,
  • λιγότερες ασθένειες,
  • ίσως και μια καλύτερη σεξουαλική ζωή

... αλλά τι θα λέγατε και για έναν πιο υγιή εγκέφαλο;

Ναι σωστά διαβάσατε. Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι η συστηματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές ικανότητες, όπως η μνήμη και η λήψη αποφάσεων, και να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου μέχρι και 10 χρόνια.

Να πώς η άσκηση βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου σας

Όταν ασκείστε, η πίεση και η ροή του αίματος αυξάνονται σε όλο το σώμα, και αυτό παρέχει περισσότερη ενέργεια και οξυγόνο στον εγκέφαλό σας. Διαφορετικές ασκήσεις επηρεάζουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, αλλά κυρίως ένα τμήμα, ο ιππόκαμπος - ο οποίος σχετίζεται με τη μνήμη και τη χωροταξική απεικόνιση - επηρεάζεται ιδιαίτερα από την άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί επίσης τους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου σας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων και το φιλτράρισμα των πληροφοριών, και διεγείρει τη νευρική πλαστικότητα - την ικανότητα δηλαδή του εγκεφάλου να προσαρμόζεται και να σχηματίζει νέες νευρικές συνδέσεις. Ορισμένα είδη άσκησης πυκνώνουν και βελτιώνουν τη δομή του εγκεφάλου σας, ο οποίος φυσιολογικά συρρικνώνεται με την πάροδο της ηλικίας.  

Η έρευνα του Δρ. Roig, στο Πανεπιστήμιο του McGill, επικεντρώνεται στην κατανόηση των μηχανισμών εδραίωσης των αναμνήσεων και πιο συγκεκριμένα, στον τρόπο με τον οποίο η έντονη αερόβια άσκηση συμβάλλει στην απόκτηση νέων κινητικών δεξιοτήτων. Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι μία μόνο συνεδρία έντονης άσκησης όταν εκτελείται αμέσως πριν ή αμέσως μετά το μάθημα, μπορεί να βελτιώσει την παγίωση της γνώσης.

Ο Δρ. Roig αναφέρει ότι το καλύτερο είναι η άσκηση να πραγματοποιείται λίγο μετά τη μάθηση και ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της άσκησης, τόσο περισσότερα τα οφέλη στη μακροπρόθεσμη μνήμη. 

Πόσο πολύ είναι το «πολύ»;

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η «ένταση» δεν σημαίνει απαραίτητα παρατεταμένη άσκηση. Έτσι, δεν έχει σημασία αν δεν μπορείτε να συμμετέχετε καθημερινά σε πολύωρη άσκηση. Αν όμως ασκείστε τακτικά με διαλειμματική προπόνηση, 2 λεπτά υψηλής έντασης άσκηση, που ακολουθείται από ένα σύντομο διάλειμμα, και στη συνέχεια επαναλαμβάνεται για μια περίοδο 20 έως 30 λεπτά, τότε μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση του εγκεφάλου σας.

Υπάρχουν πολλά ακόμα αναπάντητα ερωτήματα: Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για την υγεία του εγκεφάλου; Γιατί μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν τα οφέλη πιο γρήγορα από τους άλλους; Τι ρόλο παίζει η γενετική; Η επιστήμη δείχνει σαφώς ότι, αν είστε σε θέση να ασκείστε τακτικά στα 45 σας, ο εγκέφαλός σας θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πιο υγιής στα 50, 60 και 70 χρόνια ζωής σας. Όμως, όπως ο Δρ. Roig μας θυμίζει, δεν είναι ποτέ αργά,

Ακόμα και αν μπορείτε να ασκηθείτε μόνο για λίγο, κάντε το. Απλά θυμηθείτε ότι η ένταση παίζει σημαντικό ρόλο.