Νέα μελέτη- Η άσκηση καθυστερεί τη γήρανση

Μια ομάδα ασκούμενων ηλικιωμένων συγκρίθηκε με μια ομάδα ηλικιωμένων που δεν ασκούνταν, καθώς και με μια ομάδα νεότερων ενηλίκων που επίσης δεν ασκούνταν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα άτομα που ασκούνταν, η διαδικασία γήρανσης καθυστέρησε σημαντικά! Επιπλέον, ασκούμενοι ηλικιωμένοι βρέθηκε να έχουν την ανοσία, τη μυϊκή μάζα και τα επίπεδα χοληστερόλης ενός νέου ατόμου!

 

Η μελέτη συγκέντρωσε 125 ερασιτέχνες ποδηλάτες ηλικίας 55 έως 79 ετών, 84 απ’ τους οποίους ήταν άνδρες και 41 ήταν οι γυναίκες. Οι άνδρες έπρεπε να είναι σε θέση να ποδηλατούν 100 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 6,5 ώρες, ενώ οι γυναίκες έπρεπε να είναι σε θέση να ποδηλατούν 60 χιλιόμετρα σε 5,5 ώρες. Οι καπνιστές, οι χρήστες αλκοολ και εκείνοι με υψηλή πίεση ή άλλες καταστάσεις υγείας αποκλείστηκαν απ’ την έρευνα.  

  • Η μελέτη έδειξε ότι δεν παρατηρήθηκε απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης σ’ εκείνους που ασκούνται τακτικά.
  • Οι ποδηλάτες επίσης δεν αύξησαν τα επίπεδα σωματικού λίπους ή χοληστερόλης με την ηλικία, και τα επίπεδα ανδρικής τεστοστερόνης ήταν επίσης υψηλά, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχουν αποφύγει το μεγαλύτερο μέρος της ανδρικής εμμηνόπαυσης.
  • Επιπλέον, η μελέτη έδειξε το ανοσοποιητικό σύστημα σύστημα των ποδηλατών, δε φάνηκε να έχει επηρεαστεί από τη γήρανση.

 

Ένα όργανο που ονομάζεται θύμος αδένας, στον οποίο ωριμάζουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα Τ, αρχίζει να συρρικνώνεται από την ηλικία των 20 ετών και έπειτα με αποτέλεσμα να δημιουργεί λιγότερα Τ κύτταρα. Σε αυτή τη μελέτη όμως, ο αδένας των ποδηλατών δημιούργησε τόσα Τ κύτταρα, όσα και ο αντίστοιχος ενός νεαρού ατόμου!

Ο καθηγητής Janet Lord, διευθυντής ινστιτούτου στο πανεπιστήμιο του Birmingham δήλωσε:

Ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ. δήλωσε ότι η άσκηση είναι το καλύτερο ανδρικό φάρμακο, αλλά το μήνυμα του έχει χαθεί με την πάροδο του χρόνου και εμείς γινόμαστε μια ολοένα και πιο "καθιστική" κοινωνία. Εντούτοις, τα συμπεράσματα μας καταρρίπτουν την υπόθεση ότι η γήρανση μας κάνει αυτόματα πιο αδύναμους. Η έρευνα μας έδειξε ότι τώρα έχουμε ισχυρή ένδειξη πως η τακτική άσκηση, μας κάνει να ζούμε όχι μόνο περισσότερο, αλλα και πιο ποιοτικά.

Ο καθηγητής Niharika Arora Duggal, επίσης από το πανεπιστήμιο του Birmingham, δήλωσε:

Ελπίζουμε ότι αυτά τα ευρήματα θα αποτρέψουν τον κίνδυνο ότι ως κοινωνία θα αποδεχθούμε πως η γήρανση και η ασθένεια είναι φυσιολογικοί δείκτες, και ότι η τρίτη ηλικία του ανθρώπου είναι κάτι που πρέπει να υπομένει και να μην απολαμβάνει.

Ο καθηγητής Stephen Harridge, διευθυντής του κέντρου ανθρωπιστικών και αεροδιαστημικών φυσικών επιστημών στο King’s College London, δήλωσε:

Τα ευρήματα τονίζουν το γεγονός ότι οι ποδηλάτες είναι υγιείς επειδή ασκούνται για ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. Τα συστήματα τους έχουν επιτρέψει να ωριμάσουν άριστα, χωρίς τα προβλήματα που συνήθως προκαλούνται από την αδράνεια. Αφαιρέστε την άσκηση, και η υγεία τους πιθανόν να επιδεινωθεί."

Βρείτε μια άσκηση που σας αρέσει, κάντε την συστηματικά, γεράστε αργότερα, ζήστε καλύτερα, ζήστε περισσότερο! 

 

Τα  ευρήματα αναλύονται λεπτομερώς σε δύο άρθρα που δημοσιεύονται σήμερα στο Aging Cell και είναι αποτελέσματα μιας συνεχιζόμενης κοινής μελέτης από τα δύο πανεπιστήμια:

Ross D. Pollock, Katie A. O'Brien, Lorna J. Daniels, Kathrine B. Nielsen, Anthea Rowlerson, Niharika A. Duggal, Norman R. Lazarus, Janet M. Lord, Andrew Philp, Stephen D. R. Harridge. Properties of the vastus lateralis muscle in relation to age and physiological function in master cyclists aged 55-79 yearsAging Cell, 2018; e12735 DOI: 10.1111/acel.12735
Duggal et al. Major features of Immunesenescence, including Thymic atrophy, are ameliorated by high levels of physical activity in adulthoodAging Cell, 2018

via