5 οφέλη του ομαδικού τρεξίματος

1. Μαθαίνεις από τους άλλους

Μέσα από το ομαδικό τρέξιμο μαθαίνεις από τους άλλους. Ενώ έτρεχα με την ομάδα μου σήμερα, προσπαθούσα να ανταλλάξω όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες για να βεβαιωθώ ότι όλοι θα μάθουμε, ο ένας από τον άλλον. Υπάρχει η φιλοσοφία της συντροφικότητας που είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν τρέχεις σε μια ομάδα. Αποτελεί κοινό μυστικό στους δρομείς ότι μιλάνε για τρέξιμο ενώ τρέχουν.

2. Υπευθυνότητα

Όταν μια μικρή φωνή μέσα σου προσπαθεί να σε πείσει να παραλείψεις μια προπόνηση, η ομάδα  θα σε κρατήσει προσηλωμένο στο στόχο. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του  ομαδικού τρεξίματος είναι η υπευθυνότητα. Όταν υπάρχουν άλλοι που βασίζονται σε εσένα, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μην εμφανιστείς στην προπόνηση. 
 

3. Κίνητρο

Ο συναγωνισμός είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για να τρέχεις. Σε μια ομάδα  υπάρχει πάντα κάποιος που είναι πιο γρήγορος, κάποιος ή κάποια που έτρεξε περισσότερους αγώνες από εσένα, ή είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση. Αυτό θα σε ενθαρρύνει να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό ενώ τρέχεις με την ομάδα. Οι ομαδικές εκδρομές είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθείς με τους άλλους δρομείς. Έτσι, την επόμενη φορά που θα συμμετέχεις σε αγώνα, θα έχεις μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων να σε υποστηρίζει και η οποία θα σου δίνει ακόμη ένα κίνητρο να τερματίσεις με όλες σου τις δυνάμεις.
 

4. Συνοχή

Θα γίνεις καλύτερος δρομέας μόνο με συνεχόμενη και τακτική άσκηση. Για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με την προσωπική  παρακίνηση, η ομάδα θα βοηθήσει πολύ. Έχοντας μια εβδομαδιαία ή καθημερινή συνάντηση με την ομάδα, αυτή θα σου δώσει την παρακίνηση που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις.
 

5. Κοινωνικότητα

Το να τρέχεις  με μια ομάδα σε ωφελεί ακόμη και σε ψυχολογικό επίπεδο. Ο όρος ονομάζεται «κοινωνική διευκόλυνση», και σημαίνει ότι η συμμετοχή σε μια ομάδα σε βοηθά να καταβάλλεις μεγαλύτερη προσπάθεια από ότι συνήθως. Το τρέξιμο με άλλους σε κάνει να συμβαδίζεις μαζί τους, και έτσι τρέχετε όλοι πιο γρήγορα. Σήμερα γνώρισα μια γυναίκα που δεν είχε τρέξει ποτέ περισσότερο από 5 χιλιόμετρα. Έφτασε να κάνει 8 χιλιόμετρα με ένα σύντομο σπριντ στο τέλος. Αυτό ακριβώς κάνει η ομάδα, σε βγάζει από τη άνεσή σου. 
 

Το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ ξεκινά ομάδα τρεξίματος! Αν θέλεις γίνεις μέλος και να πάρεις μέρος σε συναρπαστικούς αγώνες δήλωσε συμμετοχή εδώ